Megalakult a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala sajtóközleménye

Budapest, 2011. december 1., 12 óra

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár és Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke részvételével tartotta alakuló ülését a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa 2011. december 1-jén a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában.

A találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 2010. december 6-án elfogadott módosítása a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa néven újjáalakította a szellemi tulajdonért felelős kormányhivatal vezetőjének korábban Magyar Szellemitulajdon-védelmi Tanács néven működő szakmai tanácsadó, véleményező testületét. A Tanács a szellemitulajdon-védelemhez kapcsolódó szakma- és tudományterületeken kimagasló szakértelemmel, sokoldalú gyakorlati tapasztalattal rendelkező, elismert személyiségeket egyesít a gazdasági és innovációs, a kulturális és művészeti, valamint a szakpolitikai professzionális szakértelem területeiről.

A Tanács feladata a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökének felkérésére a szellemi tulajdon védelmére irányuló átfogó intézkedések (programok, stratégiai elképzelések, hazai jogszabályok és uniós jogi aktusok, nemzetközi szerződések) tervezetének véleményezése. A tanács részt vesz a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos nemzeti stratégia kidolgozásában, valamint figyelemmel kíséri és előmozdítja annak végrehajtását. A legfeljebb tizenkét tagú tanács elnökét és tagjait a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel való egyeztetést követően a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke nevezi ki három éves időtartamra.

A tanács elnöki tisztségére Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója kapott felkérést.


Az újonnan kinevezett Tanács tagjai:

Baán László közgazdász, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke

Batta András zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora

Blutman László egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem

Bod Péter Ákos egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója

Borókai Gábor újságíró, a Heti Válasz főszerkesztője

Freund Tamás akadémikus, az MTA KOKI igazgatójaL. Simon László költő, irodalmár, az NKA elnöke

Nagy Tamás építész, a MOME egyetemi tanára

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke

Prőhle Gergely helyettes államtitkár, Külügyminisztérium


Dürr János sajtófőnökSzellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala1054 Budapest, Garibaldi utca 2janos [961] durr [169] hipo [961] gov [961] hu, www.sztnh.gov.hu Tel.: 474 5953, 30 466 5908

2011/12/01